SEO

SEO + Kullanıcı Deneyimi = Başarı

Bugünlerde SEO bakımından en iyi metotların kesiştiği en önemli etken kullanıcı deneyimleridir. SEO ve kullanıcı deneyiminin birbiri ile uyumunu anlayabilmek için öncelikle bu konuda yeterli bilgiye sahip olunmalı. Birbirinden farklı gibi görünen bu iki çalışma biçiminin, birbiri ile uyumu üstünden ilerleyip, çalışmalarınızı çok daha başarılı bir hale getirmeniz mümkündür.

Geçmişte SEO oldukça kolaydı. Sayfaları anahtar kelimeler ile doldurup, ilk sıraya çıkılabilirdi. Ancak günümüzde buna benzer metotlar geçerliliğini yitirdi. Google ve ona benzer arama sayfaları, yüzlerce değişik faktörü bir araya getirip, sonuç sayfasındaki sıralamasını belirler.

Bu gerçekçi durum aynı zamanda SEO çalışmalarında gerçekleştirilen, en başarılı çalışmaların içine kullanıcı deneyiminin yerleştirilmesine sebep oldu. Sitenizin gezinti öğelerinin konumu, kaliteli içeriklerin kullanıcıya sunulması ve kullanıcıların sitede kalma süresinin artması gibi etkenler ön plana çıktı. Bunlara ilaveten sitenin mobil uyumlu, hızlı ve güvenli olması gibi etkenlerde önem kazandı.

SEO ve kullanıcı deneyimi arasındaki ortaklığı yorumlamak için izleyeceğiniz yol belli. SEO arama motorlarını, kullanıcı deneyimi ise kullanıcıları hedef almaktadır. Her ikisinin de ortak noktası, siteyi ziyaret eden misafirlerine iyi bir deneyim yaşatmak. Aşağıda yer alan site elementlerini inceleyerek SEO ve kullanıcı deneyimi iyileştirmeleri hakkında ilk adımı atın.

Başlıklar

Tıpkı basılı kaynaklarda olduğu gibi başlıklar, bilgiyi bulma hususunda okuyucunun işini kolaylaştırmaktadır. Sitede yer alan başlıklar ise hem kullanıcıların hem de arama motorlarının tarayıcılarının içeriği anlamasını ve taramasını kolaylaştırır. <h1>, <h2>, <h3>, <h4>, <h5>, <h6> gibi başlıklar, arama motorlarına ve okuyuculara sayfada yer alan paragraflarda ve bölümlerde hangi bilgilerin olduğunu gösterir. Kısaca başlıklar, okuyucuların sayfada kaybolmasını engeller.

Her sayfada sadece 1 adet h1 etiketi kullanın. Arama motorlarının ve kullanıcının temel odak noktasını bu şekilde belirlersiniz. H1 etiketleri genelde bir sayfada bulunan içerikte, ilk çıkan bilgidir. Genellikle sayfanın en üste yakın bir alanda olur. Bu sebeple söz konusu etikette, anahtar kelimelere yer vermek, iyi bir sıralamaya çıkmak için işinizi kolaylaştırır.

Diğer başlıklar, yani h2 ile h6 arasında kalan başlıklar h1 başlığından sonra kullanılmalı ve sayfanın doğru bir şekilde organize edilmesini sağlar. Diğer başlıkları sayfanın içinde birkaç defa kullanabilir ancak burada dikkat etmeniz gereken konu, bu başlıkları mantıksal bir şekilde kullanmanızdır. Genel olarak 1 adet h1 etiketi ve birkaç tane h2 etiketi kullanmanız yeterli.

Kolay gezinti ve site yapısı

Bazı siteler halen bile kolay gezinti hususunda ziyaretçilerini memnun edemez. Sitenizin yapısı sadece kullanıcılar için değil aynı zamanda sitenizin arama motorlarına sunduğu yol haritası içinde ayrı bir öneme sahip. 

Sitenize gelen kullanıcıların büyük bir kısmının ana sayfa üzerinden aklınızdan çıkarmayın. Bu yüzden siteniz ziyaretçiler için basit bir gezinti sunmak zorunda. Üstelik bu gezintileri her sayfada kullanıcıya ulaştırmayı başarmalısınız.

Sitenizdeki gezinti öğelerinin olduğu yere açılır sekmelere, açılır pencerelere, uzun seçenekler listesine, ufak oyunlara ve ziyaretçileri çıkmaz sokağa sokabilecek noktalara asla yer vermeyin. Ziyaretçiler her zaman geri dönmenin ya da ana sayfaya ulaşmanın bir yolunu bulabilmeli.

Bir sitede bulunan menü, sayfanın büyük bir bölümünü kapatıyorsa bu durumda ziyaretçiler içeriklerin hepsini okuyamaz. Bu şekilde bir yaklaşımla site kurmanız durumunda, ziyaretçilere kötü bir deneyim sunmakla kalmayıp, kısa sürede siteden ayrılmalarına olanak sağlarsınız. Kullanıcılar mobil cihazlardan da sitenize erişim sağlayabilir ve menüde yer alan linkler sebebiyle içeriği göremez.

İlaveten, temiz bir site gezinti yapısı Google arama sonuçlarında, site linklerinin görünmesine yardım eder. Site linkleri arama motorlarında çok fazla yere sahip olmanıza ve rakiplerinize karşı ufakta olsa avantaj elde etmenizi sağlar. Google arama sonuçları sayfasında yer alan site linkleri, Google’ın algoritması tarafınca sitenizin yapısına göre belirlenir.

Kullanıcı sinyalleri

İlerleyen zamanlarda, kullanıcı sinyallerinin arama motorlarında daha çok öneme sahip olması beklenmekte. Google My Business’te sitenize ait içerikleri kontrol etmelisiniz. Kullanıcılar mobil cihazlardan sitenize girdiği zaman, harekete geçirecek mesajları rahatça görmelidir. Memnun olan müşteriler değerlendirme yaparken, daha fazla yıldız verme potansiyeline sahiptir.

Her ne kadar Google kullanıcı sinyallerinin sıralama faktörlerine direkt etki ettiği inkâr edilir. Ancak yapılan araştırmalar daha farklı sonuçlar vermektedir. Yapılan bu araştırmalar ile kullanıcı sinyalleri ile sıralamaların arasında bağ olabileceğini gösterir. Google her şeyi görür ve bilir. Ziyaretçileriniz sitenizde neyi önemsediklerini ve neler yaptığını, hangi noktalardan sizinle erişim kurmaya çalıştığını bilir. Bütün bu sinyaller Google’a ziyaretçilerin sahip olduğunuz içeriklerle etkileşim içinde olmak bilgisini iletir.

Site hızı

Site hızı, uzun zamandır Google aramaları için sıralama faktörü olarak kullanılır. Bunlara ilave olarak, artık sitelerin mobil sayfa hızlarının da önemli olacağı Google tarafından açıklandı. Sitenizin hızlı yüklenmesini sağlamak, mobil kullanım deneyimi hususunda da iyi olması çok önemli.

Google’ın PageSpeed Insights aracını kullanarak, web sitenizde bulunan sorunları görmeniz mümkün. PageSpeed Insights aracı, bir sitenin performansını belirleme hususunda size yardımcı olacaktır. Google’ın sunduğu bu yönergeler ışığında, sayfanızın yüklenme hızını azaltmanız mümkündür.

Bu araçla, büyük kurumsal sitelerinin ya da büyük haber sitelerinin hız konusunda sorun yaşadığını görebilirsiniz. Haber odaklı ve içerik merkezli sitelerin, sayfa yüklenme hızına dikkat etmesi gerekir. Çünkü bu tür siteler, basit olmasından dolayı genellikle mobil cihazlardan daha çok ziyaret edilmektedir.

Mobil deneyim

Mobil deneyim konusunda hız en önemli kriterlerinizden biri olmalı ama mobil siteniz yalnızca hızdan ibarette değildir. Görsel, his, metin, gezinti ve diğer bütün bileşenlerin web sitenizde yerli yerinde olması gerekir.

Google’ın 2015 senesinde çıkardığı mobil dostu güncelleme ile birlikte, SEO uzmanları ve site yöneticileri mobil dostu olmayı, sıralama etkeni olarak görmeye başladı. 2018 senesinde mobil öncelikli dizin çalışmalarına start verildiğinde, mobil sitenizin Google’ın algoritması bakımından sıralamaları belirleme için ilk etken olacak. Bu sebeple web sitenize ait mobil deneyimin iyi olduğundan emin olun.

Mobil deneyim bakımından gezinti bir diğer önemli etkendir. Ziyaretçiler ve Google sitenizde yer alanları süratli bir şekilde bulmalı. Her buton boyutu ve dizaynı kullanıcı etkileşimini etkiler. Mobil sitenizde bulunan en ufak detayın bile kullanıcı deneyimine etki edebileceğine ve direkt olarak SEO konusunda önemli olduğunu unutmayın.

Mobil sitenizin görüntüsünde, ekranın üst kısmında bulunan kısımda önemli ve çarpıcı bilgilere yer verilmeli. Ayrıca bu alanda menünün olup olmadığını kontrol edin. Logonuz çok büyük olmamalı ve kullanacağınız sosyal medya buton büyüklüğü ise standart seviyelerde olmalı. Bu standartları oluşturamazsanız, sitenizi kullanıcı dostu haline getirmeniz mümkün olmaz. Özetle mobilde başarı olmak için akıllıca ve basit tasarım tercih ederek, Google’ı ve kullanıcıları mutlu etmeniz gerek.

 

Yazar

admin

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir