Merak edilen Canonical tag ne işe yarar? Rel canonical olarak hafızalarımız da yer eden Canonical tagler; bir bağlantının, çok sayıda kopyası olan bir sayfanın temel URL’sinin de olduğunu tüm arama motorlarına bildiren bir unsurdur.

Canonical tag nedir?

Rel canonical olarak hafızalara kazınan Canonical tagler; bir bağlantının, çok sayıda kopyası olan bir sayfanın temel URL’sinin de olduğunu tüm arama motorlarına bildiren bir unsur olduğunu belirtmiştik. Canonical tag’i kullanmak demek, kopyalanmış olan tüm içeriklerin çok fazla bağlantıda görünmesinden ötürü var olan problemleri engellemiş olur. 

Canonicalization’un önemi nedir?

Duplicate content (yinelenen içerik) karışık bir yapıdadır ve arama motorları birbirleriyle tıpatıp eşleşen veya birbirleri ile aynı içerikleri algıladığı zaman bir takım SEO sorununa sebebiyet verebilir. Açıkçası bu tarz kendini tekrarlayan içerikleri tararken arama motorları eşsiz içeriğinizin bir bölümünü göz ardı edebilir. Tekrarlayan içerikler aynı zamanda sıralama becerilerinizi de zayıflatabilir. Bütün bunların dışında özgün olmayan içerikler, arama motorlarının doğru olmayan URL’yi “özgün” olarak tercih etmesine de sebep olabilir. Bütün bu saydıklarımızın önüne geçebilmek için Canonicalization’u edinebilir ve istifade edebilirsiniz.

URL sorunları

“Niye duplicate yapsınlar ki?” diye düşünenler olabilir. Bu düşünce de sizleri Canonicalization’un çok da mühim bir şey olmadığı yönünde kanaat uyandırabilir. Şöyle ki; kullanıcılar olarak biz, her sayfayı ana sayfamızmış gibi olduğunu düşünebiliriz. Ancak arama motorları için her sayfa ayrı bir sayfa demek oluyor.

Örnek vermek gerekirse ana sayfanıza şu şekilde ulaşmak mümkün olsun:

  • http://www.ornek.com
  • https://www.ornek.com
  • http://ornek.com
  • http://ornek.com/index.php
  • http://ornek.com/index.php?refer=twitter

Bir kişi için bu URL’lerin tümü tek bir sayfayı temsil ediyor. Ancak arama motorları için tüm bunların her biri ayrı sayfalardır. Ancak göstermiş olduğumuz örnekte bile ana sayfanızın 5 farklı kopyasını görebilmektesiniz. Ve bu yalnızca ufak bir örnekti, karşınıza çok daha fazla çeşitle çıkabilirdik.

Modern CMS’ler (içerik yönetim sistemleri) bu sorunu daha da kötü bir hale getirebilmektedir. Birden fazla site otomatik olarak tag’ler, aynı içerik için çok sayıda URL’ye müsaade eder ve bunun dışında pek çok URL parametreleri eklemekte. Bu nedenlerden ötürü sitenizde yenilenen yüzlerce URL bulunabilir ve bunun siz bu durumun farkında bile olmazsınız.

En iyi canonical tag uygulamaları

Sürekli tekrarlanan içerikler oldukça can sıkıcı hale gelebilir ancak bu can sıkıntınızı ortadan kaldıracak birçok mühim noktalar da var:

  • Canonical tag’ler kendine işaret edebilir

Bir canonical tag, geçerli bir URL’yi gösteriyorsa güzel. Başka bir deyişle; A, B ve C URL’leri tekrarlanıyorsa ve canonical tag A URL’sini A’ya işaret ediyor ise bu gayet olağan bir durumdur. Biraz karışık gözükebilir fakat normal bir durumdur.

  • Giriş sayfanızı proaktif olarak canonicalize edin

Ana sayfa yinelemeleri günümüzde sıkça gördüğümüz bir durumdur. Kullanıcıların da kontrol sağlayamadığınız bir biçimde ana sayfanızı işaret eden linkler koyabileceğini de göz önüne aldığımızda düşünemediğimiz pek çok sorun ortaya çıkabilir. Bu tür hadiselerin önüne geçebilmek için ana sayfanızın şablonuna genel olarak kabul görmüş bir tag eklemek mantıklı bir hareket olacaktır.

  • Dinamik canonical tag’leri rastgele kontrol edin

Berbat kodların kullanımı bazı zamanlar bir sitenin URL’sinin her versiyonu için bambaşka bir canonical tag oluşmasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle URL’lerinizi kontrol ettiğinizden kesin olarak emin olmalısınız. Özellikle e-ticaret odaklı siteler için mutlaka kontrollerinizi yapmalısınız.

  • Karışık sinyaller vermeyin

Karışık sinyallerin gönderilmesi, arama motorlarının bir canonical tag’i engellemesine veya doğru olmayacak şekilde yorumlanmasına sebebiyet verebilir. Bir başka deyişle; sayfa X’i Y’ye sonra da Y’yi tekrar X’e canonicalize etmeyin. Veya aynı şekilde sayfa X’i Y’ye sonra da sayfa Y’yi 301 yönlendirmeleri ile aynı şekilde X’e canonicalize etmeyin. Ayrıca canonical tag’ları (X-–>Y, Y-–>Z, Z–->Q) biçiminde zincirlemek de oldukça kötü bir fikirdir. Bu sebeple kesin sinyaller yollayın ve arama motorlarını berbat seçimler yapmasına neden olmayın.

  • Yineleme benzeri canonicalize işlemleri yapmayın

Canonicalize işlemi uygulanırken birçok kişi yinelemeleri düşünür. Ancak canonicalize uygulanırken işlemi birbirlerine çok benzer içeriğe sahip sayfalarda yapmak da olasıdır. Bu sebeple dikkatli olmalıyız. Bu konu üzerinde çok sayıda tartışma yaşansa da para birimi, konum veya birbirlerine çok benzeyen küçük ürün sayfalarının bu işlemi uygulamasında bir mâni yok. Ancak bu sayfaların canonical olmayan versiyonları, sıralamalar için uygun değilse veya sayfalar benzer değilse, arama motorları tag’i görmezden gelebilir.

Yazar

admin

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir